Uşak TV

DT. Eralp: "Ağız Sağlığı Genel Sağlığın Vazgeçilmez Bir Parçasıdır"

Güncel

DT. Eralp: "Ağız Sağlığı Genel Sağlığın Vazgeçilmez Bir Parçasıdır"

Uzman Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Dt. Sevgen Eralp, ağız sağlığının genel sağlığın vazgeçilmez bir parçası olduğunu belirtti.
Vücudumuza, iç organlara direkt ve indirekt olarak etki eden en önemli bölümün ağız olduğunu kaydeden Eralp, “Ağız içinde dişlerin sağlıklı olması, diş etlerinin ve ağız içi tüm yumuşak dokuların sağlıklı olması tamamen kişisel bakımla ilgili olup, bu dokular iltihaplı olduğunda, dolaylı olarak iç organlarımız ve genel sistemik durumumuz da kötü yönde etkilenmektedir. Dişlerimiz her ne kadar dışarıdan bakıldığında çok sert bir doku olsa da her bir dişin ortasında sinirlerin ve damarların bulunduğu bir pulpa odası vardır. Dişlerin hijyen bakımları yetersiz kaldığında çürükler oluşur ve tedavi edilmediği takdirde bu sinirler zarar görür. Devamında dişlerin komşuluğundaki diş etleri ve ağız içi yumuşak dokularda iltihap ilerlemeye başlar. Yetersiz ağız hijyeni sebebiyle gelişen bu durumda, en basit şekliyle iltihap artıklarını her yutkunmada yutak yoluyla midemize gönderiyoruz. Bu sırada, solunum yollarında ve mide içerisinde enfeksiyon gelişmesi ihtimali vardır. Bunun yanı sıra, yetersiz ağız hijyeni olan bir kişide ağız içinde kanamalar vardır mutlaka. Kanama sırasında iltihap içeriği damarlar yoluyla genel dolaşıma katılabilir ve diğer iç organlarda da enfeksiyona sebep olabilir. Vücut direnci düşük olan bir kişide, bakterilerin bu şekilde kana karışması ile septisemi dediğimiz, yüksek ateş ile seyreden ağır bir tablo gelişebilir” diye konuştu.
“Ağız içi enfeksiyonun, diğer organlarda enfeksiyon geliştirmesi ve belirli hastalıklarda durumun kötüleşmesinde rol oynaması bilimsel olarak kanıtlanmış ve kabul edilmiştir” diyen Clinic Plus Uzman Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Dt. Sevgen Eralp, şöyle konuştu:
“Bunun yanı sıra, şeker hastalığı, kalp hastalıkları, solunum yolu ve sindirim yolu rahatsızlıklarında ağız içi yumuşak ve sert dokuların sağlıklı olması, sindirimin ilk basamağı olan ağız içi dokuların eksiksiz iş görmesi, bu rahatsızlıkların daha da kötüye gitmemesi için çok önemlidir. Sonuçta ağız sağlığı genel sağlığın vazgeçilmez bir parçasıdır. Birlik, bütünlük sadece günlük yaşantımızda değil, vücudumuzda da gereklidir. Ağız içinde sadece bir diş eksikliğinde bile, sindirim aksar ve dolaylı olarak solunum, mide, barsak veya kalp bir şekilde bundan zarar görebilir. Dolayısıyla ağız içi dokularda kayıp olmadan, tedbirli davranmak ve günlük ağız hijyen bakımını yapmak kendimiz için yapabileceğimiz en koruyucu yöntemlerden ilkidir.”
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.