1990 yılından bu yana 6 kuşak Elantra serisi
Yeni Elantra, Türkiye’de 56.590 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. En üst seviye olan 1.6 litre CRDI Elite DCT seçenek ise 84.990 TL’lik etikete sahip.
Hyundai Assan Genel Müdürü Önder Göker, Yeni Elantra ile ilgili olarak, ” Altıncı nesliyle hayatına devam eden Hyundai Elantra, cesur ve modern tasarımıyla dikkat çekiyor. Hem sportif hem de ağırbaşlı duruşu birleştirerek tasarım anlamında markaya farklı bir bakış açısı getiren Elantra’nın en önemli yeniliği ise Euro 6 normlarındaki 136 beygirlik turbo dizel motoru ve 7 ileri çift kavramalı DCT şanzımanı. Elantra, gerek dış tasarımı gerekse ferah iç mekanıyla C2 sedan segmentinde kıyasıya bir mücadelenin içine girecek. Rakiplerimizin çok güçlü olduğunu biliyoruz ama bizim de güçlü dizel motorumuz ve üstün yakıt ekonomisi sunan teknolojik bir şanzımanımız var. Sürüş konforumuzda da önemli aşamalar kaydettik. Ayrıca Elantra rakiplerine göre çok daha estetik ve sportif bir yapıda” dedi.
Modern ve sportif tasarım üstün konforla buluşuyor
Bir Bakışta Yeni Elantra
Modern ve sportif tasarımıyla C2 sedan segmentine yeni bir soluk 1.6 lt CRDI 136 PS yeni dizel ve 1.6 D-CVVT benzinli motor seçenekleri 1.6 lt CRDI ile 7 ileri DCT şanzıman ayrıcalığı Projeksiyon tipi farlar ve LED stoplar ile üst sınıf araç hissiyatı Geniş kapsamlı aktif ve pasif güvenlik teknolojileri Rafine iç mekan, ergonomik koltuklar ve üst düzey donanımlar Geniş yükleme kapasitesi, pratik saklama cepleri
Hyundai’nin dünya çapında bugüne kadar en fazla satılan ve bilinen modeli
Tüm zamanların en çok satılan Hyundai modellerinden biri olan Elantra, dünya genelinde de en çok bilinen Hyundai modeli ve aynı zamanda markanın ürettiği ilk C segmenti otomobili. Aracın geliştirme ve üretim öncesi aşamaları 1986 yılında başladı. Markanın B segmentinde yer alan Excel ve D segmentindeki Sonata modelinin arasına konumlandırılan Elantra, Ekim 1990’da piyasaya sunuldu ve 1995 yılına kadar birinci nesliyle satışta kaldı. Elantra kelime anlamıyla Elan ve Tra’dan türetildi. Fransızca’da Tutku anlamına gelen Elan daha sonra Transport’tan türetilen Tra ile birleşerek “Elantra” halini aldı. Aracın Kore pazarındaki adı olan “Avante” ise İspanyolca “İleri” anlamına geliyor.
Beşinci nesil ile birlikte toplam 10 milyonluk satışa ulaşan Elantra, Hyundai’nin bu başarıya ulaşan ilk otomobili konumunda. 2012 yılında Auto Best ve Kuzey Amerika Yılın Otomobili ödüllerini alan beşinci nesil Elantra, sıra dışı tasarımıyla da marka imajına katkıda bulundu. 2016 yılında ise satışa sunulur sunulmaz Avrupa’nın en saygın tasarım kuruluşlarından biri olan IF Design tarafından “Yılın En İyi Tasarımı” ödülünü Tucson’la beraber aldı. Aynı şekilde Yeni Elantra’nın bağımsız çarpışma testleri Amerikan IIHS Top Safety Pick+ ve EuroNCAP’ten de Beş Yıldız alması hedefleniyor.
1. TASARIM
Modern çizgiler sayesinde daha estetik bir Elantra
Daha dinamik ve daha modern bir tasarım anlayışıyla geliştirilen Hyundai Elantra, markanın spor sedanlara bakış açısını da ortaya koyuyor. Aşağıya doğru uzayan karakteristik ızgarası aracı geniş gösterirken, geriye doğru yaslanan mercekli farları ve aynı şekilde çekik bir gözü andıran LED stoplarıyla da Yeni Elantra son derece modern ve sportif bir duruş sergiliyor. Ön tamponda yer alan ve bumerangı andıran sis lambalarını kapsayan kapaklar ise parlak siyah rengiyle otomobile müthiş bir kontrast katıyor.
Yeni Elantra, sportif sürüş karakterini atmosferik çok noktadan enjeksiyonlu (D-CVVT) benzinli ve yenilenen güçlü dizel motorlarıyla birleştiriyor. Hyundai’nin yeni tasarım anlayışı çerçevesinde geliştirilen modern hatları da Elantra’nın gücünün ve sürüş dinamiklerinin bir diğer dışa vurumu.
Daha sportif arka kısımdaki siyah renkli difüzör, spoyler hissi veren ve yukarı doğru yükselen bagaj kapağı ve gövdeye doğru uzanan yeni tasarım LED arka stop grubuyla ihtişamı ve sportif karakteri bir arada sunuyor.
Rafine iç mekan, üst düzey donanımlar ve rahatlık
Yeni Elantra’nın iç mekanı oluşturulurken 3 kelime başrol oynadı. “Sade”, “Modern” ve “Sürücü Odaklı Kokpit”, Hyundai Tasarım Merkezi’nin en çok üzerinde durduğu noktalar oldu. Bu doğrultuda tasarlanan kokpit, sürücünün ve araç içindekilerin daha farklı duygular hissetmesini sağlıyor. Gösterge paneli de sürücüye anlık olarak bilgilerin akışını en iyi şekilde sağlarken aynı zamanda modernizasyon anlamında da farklı bir dokunuş olarak öne çıkıyor. Kokpitin orta ve alt kısımları da kullanışlı yapısıyla öne çıkıyor. Elantra’da kullanılan malzemeler önceki nesle göre geliştirilen bir diğer nokta. Rahat koltuklar, daha şık döşemeler ve kullanışlı hale getirilen butonlarıyla beraber Elantra artık çok daha estetik bir ambiyansa kavuştu.
Sofistike dış ve iç renk paletleri
Yeni Elantra, sportif tasarımını ve konforlu iç mekanını yepyeni ve etkileyici renklerle destekliyor. 9 adet yeni gövde rengi, 2 adet siyah ve bej iç mekan rengiyle beraber sunuluyor.
Tüm yolculuklar artık daha keyifli
Yeni Elantra, geniş ve ferah iç mekan boyutlarıyla C2 sedan segmentine farklı bir bakış açısı da getirmiş oluyor. Tamamen yeni bir platform üzerine inşa edilen otomobil, geniş saklama cepleri, büyük torpido gözü ve 458 litrelik bagaj hacmiyle kullanıcılarına kolaylık ve fonksiyonellik sunarken aynı zamanda yeterli bir dış ve iç boyut oranına sahip olduğunu gözler önüne seriyor.
Rahat ve ferah iç mekandaki koltuklar, dijital havalandırma sistemi, 7 inç dokunmatik LCD ekranlı multimedya ve navigasyon, USB/AUX/Ipod bağlantılı kaliteli MP3 müzik sistemi gibi donanımlar da konforu artıran detaylar olarak öne çıkıyor.
Kullanışlı olduğu kadar geniş boyutları ile aynı zamanda ferah bir yaşam alanı sunan Yeni Elantra, 4570 mm’lik uzunluğa (20 mm daha uzun), 1800 mm’lik genişliğe (25 mm daha geniş), ve 1450 mm’lik (5 mm daha yüksek) yüksekliğe sahip.
Geniş kapsamlı aktif ve pasif güvenlik sistemleri
Kapsamlı aktif ve pasif güvenlik paketiyle de kullanıcılarına tam koruma sunan Hyundai Elantra, segmentindeki en şık ve donanımlı araçlardan biri olarak iddiasını ortaya koyuyor.
Araç Stabilize Yönetimi (VSM) ve Elektronik Stabilite Kontrol (ESC) programları Yeni Elantra’da kombine olarak görev alıyor. Bu programlarla birlikte Elektronik Direksiyon Sistemi (MDPS) de sürücüye ani manevralarda kontrolü kaybetmemesi adına yardımcı oluyor.
Farklı yol koşullarındaki hızlanma veya fren anında VSM, optimize edilmiş gücü direksiyona ileterek sürücüye yardımcı oluyor.
Ayrıca eski Elantra’da sunulan Normal, Konfor ve Spor direksiyon modları Yeni Elantra’da tamamen farklı bir sistemde sunuluyor. Sadece Otomatik ve DCT şanzımanlarla beraber sunulan yeni “Drive Mode” seçeneğinde 3 farklı mod bulunuyor. Normal, ECO ve Sport adındaki bu modlar, aracın direksiyon sertliğine, motor torkuna ve vites geçiş sürelerine etki ederek daha farklı sürüş dinamikleri sağlamış oluyor. Yani kısacası yeni sistem sadece direksiyonu değil aynı zamanda motor ve şanzıman performansını da değiştirebiliyor.
Ultra dayanıklı çelik gövde ve yeni platform
Elantra’nın gövdesinde yüzde 53 oranında Yüksek Mukavemetli Çelik kullanılıyor. Ayrıca burulma sertliği yüzde 30 artırılan gövde, daha yüksek darbe dayanıklılığı da sağlamış oluyor. Yeni Elantra, 0.27 hava sürtünme katsayısı ile de tasarımındaki aerodinamik etkileri göz önüne seriyor. Bu rakam sayesinde Elantra, sınıfının en iyilerinden biri olarak değerlendiriliyor.
Verimli motor seçenekleri ve 1.6 litre yeni dizel ünite
Yeni Elantra, Accent Blue ve i30’da da kullanılan yeni nesil 136 beygir gücündeki 1.6 litre common rail dizel (CRDI) motorlarla satışa sunulurken aynı zamanda 127 PS, 1.6 litre çok noktadan enjeksiyonlu (MPI) benzinli üniteye de yer veriyor.
Yeni nesil 1.6 litre dizel motor, 136 beygirlik gücün yanı sıra 260 Nm’lik (7DCT şanzımanlı modelde 300 Nm) maksimum tork değeri de sunuyor. 1500-3500 (1750-2500 7DCT) devirler arasında ortaya çıkan bu tork, oldukça keyifli ve atak bir sürüş imkanı sağlıyor. DCT şanzımana sahip dizel motorun 100 km’deki ortalama yakıt tüketimi ise 4.1 litre. Çift kavramalı 7DCT şanzıman haricinde her iki motor seçeneği manuel olarak da satışa sunuluyor. Daha fazla ekonomi ve performans isteyen kullanıcılar için geliştirilen bütün motorlar Euro 6 normlarını karşılıyor.
1.6 D-CVVT 127 PS benzinli ve 1.6 CRDI 136 PS motor ile STYLE ve ELITE donanım seviyeleri sunuluyor.
Yedi ileri çift kavramalı şanzıman (7DCT)
Hyundai’nin Accent Blue, i30 ve Tucson modellerinde de kullandığı 7 ileri çift kavrama teknolojisine sahip DCT şanzımanı, Yeni Elantra’nın da en önemli silahlarından biri. Çift kavramalı bu şanzıman, şehir içinde muazzam bir konfor ve yakıt ekonomisi sunarken aynı zamanda daha fazla performanslı kullanım isteyenler için de manuel modunu öneriyor.
Yeni 7DCT şanzıman, kullanım özellikleri bakımından kullanıcısına üstün bir konfor sunarken aynı zamanda çift kavrama sayesinde de sarsıntısız ve kesintisiz vites değişimleri gerçekleştiriyor. Örneğin, yüksek hızlarda motorun devrini düşük tutan bir üst dişli oranına sahip. Sürücünün tepkilerine göre 7DCT, geçişleri elektronik bir beyin sayesinde milisaniyeler içerisinde gerçekleştiriyor. Ayrıca CO2 emisyonu ve yakıt tüketimi, klasik otomatik şanzımanlara göre ciddi oranda azalma gösterirken buna zıt olarak performans da artmış oluyor.
Her iki koltuğun arasında yer alan sürüş modu (Drive Mode) butonuna basıldığında “Sport” konumuna geçiyor. Bu özellik sayesinde de tek bir tuşla daha geç vites değişimleri, farklı direksiyon tepkileri ve doğal olarak daha akıcı ve daha performanslı bir kullanım elde ediliyor.
5. YÜRÜYEN AKSAM
Sürüş kalitesini ve dinamizmi artıran tamamen yeni şasi
Hyundai Elantra, sürüş dinamiklerinden ödün vermeden sürüş konforuna odaklanarak sedan seven müşteriler için özel olarak geliştirildi. Tamamen yepyeni bir platform üzerinde inşa edilen Elantra, aynı şekilde geliştirilmiş bir süspansiyon sistemine de sahip. Etkileyici ve keyifli bir sürüş için geliştirilen bu süspansiyonlar, konfor ve performans dengesini en iyi şekilde sunarken hidrolik direksiyon da yerini aldığı modele oranla daha hassas ve hisli.
Yeni nesil elektrik motorlu direksiyon sistemi (MPDS) ise Elantra için özel olarak geliştirilen bir yazılım kullanıyor. Hyundai Elantra, 1.6 litre D-CVVT benzinli ve CRDI dizel Elite donanım seviyesinde yeni tip 17 inç’lik jantlar kullanırken Style donanım seviyesinde ise 15 inç’lik çelik jantlara yer veriyor.
6. ÜRETİM VE GARANTİ
Yeni Elantra, sadece Kore ve Amerika’da üretiliyor
Hyundai, tüm pazarlarda etkili rol oynamak ve sedan segmentindeki payını artırmak için Elantra’ya fazlasıyla güveniyor. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı Avrupa ülkeleri Kore’de üretilen Elantra’yı ithal ederken Amerikan pazarı için de üretim Alabama’daki fabrikada gerçekleştiriliyor.
Yeni Elantra, Türkiye’de “7 Yıl Garanti” seçeneği ile sunulan ilk Hyundai modeli olarak öne çıkıyor. Müşteriler, kullanım alışkanlıklarına göre herhangi bir ek ücret ödemeksizin garanti sürelerini kendileri seçebilecekler. 2 yıl/60.000 km yasal garantiye ilaveten araç satışından itibaren 3 yıl/sınırsız km, 5 yıl/100.000 km veya 7 yıl/80.000 km’ye kadar ücretsiz onarım güvencesi seçeneklerinden yararlanabiliyor.