VPN (Sanal Özel Ağ), 1996 yılında bir Microsoft çalışanının iki bilgisayar arasında Noktadan Noktaya Tünelleme Protokolü (PPTP) kullanıp oluşturduğu sanal özel ağ ile ortaya çıkmıştır. Öncelikle şirketler tarafından şirket ağını gizlemek, şirket ağındaki çevrimiçi trafiğin güvenliği sağlamak ve uzaktan çalışanların şirket ağına güvenli bir şekilde bağlanmaları için benimsenen VPN teknolojisi, devletler tarafından web site ve servislere getirilen erişim engelleri ve bireylerin çevrimiçi kişisel verilerini korumaya olan ilgisinin artmasıyla bireyler arasında da popülerleşmiştir.
VPN programları bireyler tarafından hem bir siber güvenlik aracı hem de bir siber özgürlük aracı olarak görülmektedir.
VPN ile Sınırsız İçeriğe UlaşınVPN programını aktifleştirdiğiniz cihazınızın; örneğin, bilgisayarınızın IP adresi bağlandığınız VPN sunucusunun bulunduğu coğrafik konuma göre değişir. Bu sayede ülkenizde uygulanan erişim engellerini aşabilirken internete bağlandığınız ülkenin içeriklerine de özgür bir şekilde ulaşabilirsiniz. VPN ile Wikipedia gibi erişime engelli web sitelere erişebilirsiniz. Netflix ABD ya da diğer Netflix ülke içeriklerini VPN ile izleyebilirsiniz.
VPN ile İnternette Anonim OlunVPN kullanarak fiziki konumunuzu ele veren IP adresinizi gizlediğiniz ve yeni bir IP adresine sahip olduğunuz için internette anonim olursunuz. Ziyaret ettiğiniz web siteler, kullandığınız uygulamalar ve servisler gerçek IP adresinizi değil, VPN sunucusunun IP adresini görürler.
VPN ile Siber Saldırılardan KorununVPN sadece IP adresini değiştirmez. VPN aynı zamanda çevrimiçi olduğunuz andan itibaren internet ile iletişim kurmanızı sağlayan veri paketlerini şifreler. Bu şifreleme internet bağlantınızın izlenmesini, internet bağlantınız üzerinden verilerinizin çalınmasını engeller.
Ortadaki adam, IP adresi üzerine gerçekleşen Dağıtılmış Hizmet Reddi (DDoS) saldırılarından VPN ile korunabilirsiniz fakat kullandığınız VPN programının güvenilir olması çok önemlidir. Gerçek gizlilik ve güvenlik istiyorsanız ücretsiz VPN programlarından kaçınmalısınız. VPN şirketlerinden biri olan ExpressVPN’in de belirttiği gibi ücretsiz olan uygulamalar verilerinizi kaydediyor ve üçüncü partilere satıyor olabilir. Gizlilik ve güvenlik için VPN kullanmak isterken verilerinizi gönüllü bir şekilde üçüncü partilere sağlıyor olabilirsiniz. Ücretsiz VPN programlarına DNS sızıntısı yaşayabilir ve anonimliğinizi kaybedebilirsiniz.
VPN kullandığınızda bağlandığınız ağın sahibi/operatörü veya ağ üzerindeki diğer kişiler isteseler de çevrimiçi iletişiminizin içeriğini göremezler. Bağlantınız gizlendiği ve şifrelendiği için bir siber saldırgan bağlantınıza karşı saldırı düzenleyemez, bağlantınızı deşifre edemez ve değişikliklerde bulunamaz.
VPN programları ortak Wi-Fi ağları için güvenlik sağlar. Ortak Wi-Fi ağlarını kimin yönettiğini ya da ağ üzerinde kimlerin olduğunu bilemezsiniz. Verileriniz ortak Wi-Fi ağları üzerinden siber saldırılarla çalınabilir. Ortak Wi-Fi ağlarına güvenli bir şekilde bağlanmak için VPN kullanabilirsiniz.
VPN Ne İşe Yaramaz?VPN programları web sitelerin yerleştirdiği çerezlere karşı koyamaz. VPN programları Facebook gibi sosyal medya platformlarında anonim olmanızı sağlamaz. VPN programları antivirüs programı değillerdir. VPN programları kötücül yazılımlara karşı antivirüs görevi ya da güvenlik duvarı görevi görmez. VPN programları web siteler ile olan iletişiminizi şifrelemez. VPN tarayıcı eklentisi web siteler ile olan iletişiminizi şifrelemenize yardımcı olur. VPN programları Google’ın veya diğer web sitelerin takibini durdurmaz.
VPN pasif dijital ayak izlerinizden olan IP adresinizi gizler ve veri paketlerinizi şifreler. Web siteler ile olan iletişiminizi şifrelemek için tarayıcınızda eklenti kullanabilirsiniz. Üçüncü parti çerezlerin takibini durdurmak için tarayıcınızı gizli modda kullanabilirsiniz. Gmail üzerinden Ayarlara girerek Gmail takibini durdurabilirsiniz. Tarayıcınızda HTTPS Everywhere kullanarak web sitelerin güvenli versiyonuna giriş yapabilir ve web siteler ile olan iletişiminizi güvenli hale getirebilirsiniz.