Evet yanlış okumadınız, stres iyidir. Ancak kontrol edebildiğiniz sürece.
Neyse aklınızı daha fazla karıştırmadan açıklamaya başlayalım.
Önce stres niye iyidir ve ne kadarı iyidir?
Stres başlangıçta vücudumuzu daha hızlı çalıştırır. Stres altındaki birey daha uyanıktır. Algısı daha kuvvetlidir. Kan dolaşımı artmış, beynine daha çok kan pompalanmaktadır. Bütün içsel ve dışsal (Afrikada aslan tarafından avlanmak üzere olan bir zebranın normalinden üç kat daha fazla hızla kaçması) uyarıcılara karşı daha dikkatlidir. Bu da aslında istendik bir durumdur.
Buraya kadar olan kısmı bizim lehimize. İşte kontrol edilebilir stres bu yüzden iyidir.
Ama bir adım sonrası…
Stresin kontrol eşiğimizi aşıpta ipleri eline almaya başladığı o an. İşte bizim için tehlike bu ince çizgide saklıdır. Öyleyse sınava hazırlanırken bir yandan da stres kontrolümüzü geliştirmeye çalışmalıyız.
Hemen bu gün sizi en çok sıkan, strese sokan olayı bir düşünün. O en kızdığımız, en çaresiz kaldığımız, en çok kaygılandığınız, en olmayacak şeyleri yapmak üzere olduğumuz anları bulalım ve orada duralım.. Ama biz o anı beynimizde durdurup ( düzenli nefes alarak sakinleşebiliriz, hemen aklınızı başka bir işe yorarak dikkatinizi dağıtabiliriz ya da kendinize uygun başka bir yol geliştirebilirsiniz, önemli olan o anda durabilmektir) stresi tam başlayacağı yerde önleyelim. Bunu yapmayı sürdürerek stresin kontrol edilebilir olduğunu göreceksiniz. Öyleyse stresinizi sınavda da kontrol edebilirsiniz.
Fakat stresinizi sınavda kontrol etmek günlük yaşamda kontrol etmekten biraz farklıdır. Sınavda stres kontrolü için bazı ön hazırlıkların yapılmış olması gerekir. Şimdi bunlara göz atalım.
1- Günlük işlerini planlayarak yap. Bu sana düzenli olma alışkanlığı kazandırır. Düzenli biri sınavda da düzenlidir, eli ayağına karışmaz, panik yapmaz, strese kapılmaz.
2- Günlük planın içinde yürüyüş, egzersiz gibi faaliyetlerde olsun. Bunlar seni zinde tutar, kendini sağlıklı ve mutlu hissedersin.
3- Hobilerin olsun. Bunlar sınava çalışırken yorulan beynini dinlendirir. Stresini atmanı - kontrol altında tutmanı - sağlar.
4- Sınava düzenli çalış. Yayınlar belli bir düzende hazırlanmış olup onları takip etmek senin düzenli çalışman için yeterlidir.
5- Ne kadar çok konu var diye endişelenmeyi bırak. Kalan konulara değil, çalışıp bitirdiğin konulara odaklan.
6- Yetersiz, yarım bilgi, her zaman stres kaynağıdır. İnsan yapısı gereği tam olarak bildiğinden korkmaz. Emin olduğun konularda ne kadar rahat olduğunu fark etmişsindir.
7-Hedefini belirle. Net olmayan hedef endişe, stres kaynağıdır.
8- Hedefini belirledin, planlamanı yaptın ve planladığın gibi hazırlandın.
ARTIK SÜREÇ SANA DEĞİL SEN SÜRECE HAKİMSİN.